Ami a csövön kifér – padlójavítás, piktogramok és falfestés egy projektben

Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás. Nem volt ez másképp járműgyártó ipari megrendelőnk esetében sem. Egy kisebb irodahelyiség itt, 37 piktogram ott, 28 négyzetméter falfelület amott és máris összejött egy kétnapos projekt.

Az irodai PVC padló helyreállítása

A gyártóterülethez tartozó kis iroda mindössze nyolc és fél négyzetméter. A padlója már erőteljesen roncsolódott és már jóideje esedékes lenne a helyreállítása. Egy ilyen kicsi területre viszont kivitelezést tervezni nem egyszerű, a legtöbb szempontból nem effektív. Szerencsére akadt még bőven más tennivalónk is itt a létesítményben, így be tudtuk iktatni az apró helyiség felújítását is.

Mint minden padlómentés esetén, itt is a vegyszeres alaptisztítás és tisztavizes öblítés volt az első lépés. A tiszta felület viszont még korántsem állt készen a bevonatolásra. Az erőteljes igénybevétel mély sérüléseket okozott a padlón több helyen is, amitől egyenletlenné vált a felület. A kiegyenlítéséhez az önterülő PU Flow-t használtuk, amit RAL 7016 antracitszürke színű PU Colorral bevonatoltunk. A víztiszta PU Sealer fedőréteghez DuroPlus karcállóságnövelőt adtunk, hogy felvértezzük a padlót a zord ipari viszonyok elleni megfelelő védelemmel.

PVC, rossz, roncsolódott, gyár, épület, felújítás, előtte
PVC, padló, felújítás, gyár, épület, PU, átfedés, kopásállóság.
PVC, padló, felújítás, gyár, épület, PU.

Piktogramok kialakítása a gyártóterületen

A területen lévő korábbi piktogramok már nem teljesítették maradéktalanul a munkavédelmi elvárásokat. Megkopott a felületük, ezzel egyidejűleg nehezebbé vált a tisztításuk, viszont könnyebben megtapadtak rajtuk a szennyeződések. A lerakódott kosz megnehezíti a jólláthatóságot és a könnyű beazonosíthatóságot, pedig ezek a tényezők esszenciális elemei a balesetvédelemnek.

A munkálatokat a meglévő piktogramok eltávolításával kezdtük. Ezután PU Color bevonattal kerültek kialakításra az ügyfél által kért jelzések. Készítettünk „P” parkoló jelöléseket, gyalogos forgalom helyét jelző piktogramokat és munkavédelmi felszerelésről rendelkező jelzéseket: munkavédelmi cipő és láthatósági mellény. Ezeket mind kék színnel alakítottuk ki, hiszen ez a szín jelzi a kötelező tevékenységeket, a követendő magatartást és rendelkezik a védőfelszerelésről. Kialakításra kerültek továbbá STOP jelzések és targoncával behajtani tilos piktogramok is. Ezek tiltást jelentő jelölések, így piros színnel készültek el. Mindkét biztonsági szín hivatalos kontrasztszíne a fehér, ami segíti a szemet a könnyű észrevehetőségben. A PU bevonataink nem fakulnak és hosszú távon ellenállnak a kopásnak, így jelentősen megkönnyítik a jelölések karbantartását.

Piktogram, padlójelölés, útvonal, festés, gyár, ipari terület, gyalogos, ruha, védelem, biztonság.
Piktogram, padlójelölés, útvonal, festés, gyár, ipari terület, STOP, targonca
Piktogram, padlójelölés, útvonal, festés, gyár, ipari terület, parkoló

Falfestés PU bevonattal

A létesítmény lépcsőházában problémát jelentett a gyors és intenzív koszolódás. Erre látták bennünk, illetve az általunk használt technológiában a megoldást. A korábbi együttműködéseink során már megismerkedtek az anyagainkkal, és tapasztalták, mennyivel kevésbé tapad meg a PU-zott felületeken a kosz. Ezt a tulajdonságot pedig semmilyen szinten nem befolyásolja az, hogy vízszintes vagy függőleges felületre visszük fel.

A falfelületeken az előkészítés folyamata némiképp eltért a padlóknál megszokottól. A vegyszeres alaptisztítás és tisztavizes öblítés helyett portalanítással és alapozó réteg felhordásával kezdtük a műveletet. A PU bevonatolás folyamata így, ebben az irányban kísértetiesen hasonlított egy falfestésre – persze a PU bevonatok egy festéknél jóval többet nyújtanak. Két rétegben vittük fel a kiválasztott RAL 7035 világosszürke PU Colort 1,8 méter magasságig, majd erre két réteg víztiszta PU Sealer került.

Erősen koszolódott falfelület
Oldalfalak, PU, bevonatolás, koszolódás ellen
Oldalfalak, PU, bevonatolás, koszolódás ellen

Tekintse meg Youtube videónkat!

Ipari létesítmény falfelületein okozott problémát a koszolódás. Ezt a gondot orvosoltuk PU bevonatolással.

Felhasznált termékek

A megrendelés teljesítéséhez az alábbi Dr. Schutz termékeket használtuk fel.

Felhasznált termékek

A megrendelés teljesítéséhez az alábbi Dr. Schutz termékeket használtuk fel.

Önnek is hasonló burkolatproblémája van?

Vegye fel a kapcsolatota Dr. Schutz Magyarország csapatával!