ESD, hiba, fajták, katasztrofális, látens

Hogyan hibásodnak meg az eszközök elektrosztatikus kisülések hatására? Az elektrosztatikus károk komoly problémákat okozhatnak az elektronikus eszközökben. Két fő típusa van: katasztrofális és látens hiba.

 

Katasztrofális hiba: Az eszközök, amelyeket érintett az ESD esemény, néha teljesen meghibásodhatnak. A kisülés fémolvadást, forrasztási pont szétbomlását vagy akár oxidációs hibát is okozhat. Az eszköz áramkörei véglegesen sérülhetnek, ezért részben vagy teljesen használhatatlanná válhatnak.

 

Látens hiba: Ez az a hiba, ami csak később, egy időszakos normál működés után jelentkezik. Gyakran az ESD által előzőleg érintett területen jelentkezik, de nehéz azonosítani. Ezek a hibák idővel rombolhatják az eszköz teljesítményét, és előre nem látható meghibásodást okozhatnak.

 

Mindkét típusú hiba komoly kockázatokat rejt magában. A katasztrofális hibák könnyen azonosíthatók megfelelő tesztekkel, míg a látens hibák felismerése rendkívüli kihívást jelenthet. Fontos, hogy megfelelő védelmi és ellenőrzési intézkedéseket vezessünk be az ilyen típusú károk elkerülése érdekében. 🛡️