ESD, kék, villám, vezetőképes

Az elektrosztatikus töltés definíciója egyszerű: “elektromos töltés nyugalomban”. A statikus elektromosság pedig akkor keletkezik, amikor elektromos töltések kiegyensúlyozatlansága jelenik meg egy anyagban vagy annak felületén. Ez az egyensúlytalanság elektromos mezőt hoz létre, ami más tárgyakra is hatással lehet.

Az elektrosztatikus kisülés (ESD) gyors, spontán áramlását egy magasan töltött elektrosztatikus mező okozza. A kisülés általában a töltés egy szikrán keresztül halad át két test között, amelyek eltérő elektrosztatikus potenciállal rendelkeznek. Ez megváltoztathatja egy félvezető eszköz tulajdonságait, akár megrongálva vagy tönkretéve azt. Emellett zavarhatja egy elektronikai rendszer normális működését, ezzel készülék hibás működését vagy meghibásodását okozva.

Az elektrosztatikus töltés leggyakrabban két anyag érintkezése és szétválasztása során keletkezik. Például, ha valaki végigsétál a padlón, a cipő talpa és a padló felülete között elektrosztatikus töltés jön létre. Az elektronikai eszközök tárolásakor is gyakori a statikus elektromosság kialakulása, amikor az eszköz háza és fémvezetékei többször érintkeznek egy tárolóeszköz felületével, majd elválnak tőle. Ezek a példák mind statikus elektromosságot generálnak.

Így, hogy értjük már, hogyan alakul ki az ESD, már lassan rátérhetünk annak elhárítására is.